Bezienswaardigheden in Brugge

Eén van de belangrijkste redenen waarom ieder jaar opnieuw zoveel reizigers van over de hele wereld Brugge bezoeken gaat schuil in het indrukwekkend mooie aanbod aan historische bezienswaardigheden. Wij hebben de bezienswaardigheden die je tijdens een stedentrip Brugge kan ontdekken alvast even voor jou op een rijtje gezet!

Grote Markt in Brugge

De Grote Markt van Brugge is het kloppende hart van de stad. Hier heerst altijd een gezellig drukke sfeer die deels wordt veroorzaakt door de vele restaurants en bars die hier zijn terug te vinden. De Grote Markt vormt evenwel ook de perfecte uitvalsbasis voor het ontdekken van diverse bezienswaardigheden waaronder het Belfort en het Stadhuis van Brugge. Zou je graag op unieke wijze het historisch centrum willen ontdekken? In dat geval kan je er ook voor kiezen om één van de koetsritten te boeken die beginnen op de markt. De Grote Markt van Brugge werd in 1995 grondig gerenoveerd. Het was ook in deze periode dat er voor werd gekozen om het plein volledig verkeersvrij te maken.

Stadhuis van Brugge

Het stadhuis van Brugge is in tegenstelling tot wat veel mensen denken niet gelegen op de Grote Markt, maar wel op de zogenaamde Burg. Het stadhuis is om verschillende redenen bijzonder te noemen. In eerste instantie werd het indrukwekkende bouwwerk reeds gebouwd in 1376. Dit zorgt er meteen voor dat het één van de oudste stadhuizen is in België en Nederland. Volgens velen is dit meteen ook het meest sluitende bewijs dat Brugge zelfs in deze vroege tijd reeds een behoorlijk welvarende stad was. De prachtige Gotische Zaal vormt zonder enige twijfel het hoogtepunt van je bezoek aan dit prachtige gebouw.

Stadspoorten van Brugge

Het is algemeen bekend dat Brugge door de eeuwen heen verschillende omwallingen heeft gehad. Op vandaag is het mogelijk om nog vier stadspoorten te bezoeken die ooit onderdeel uitmaakten van de derde omwalling. Het betreft de Smedenpoort, de Ezelpoort, de Kruispoort en tot slot de Gentpoort. De derde stadsomwalling werd aangelegd in het jaar 1297. Op vandaag is het van de vier stadspoorten uitsluitend mogelijk op de Gentpoort te bezoeken. Je vindt er een leuk en interessant museum in terug en ook het uitzicht vanaf het dak is een aanrader.

Belfort

Het Belfort is wellicht het bekendste gebouw van Brugge. Het Belfort is gelegen op de Grote Markt en is in het bijzonder populair omwille van het indrukwekkende panorama waarover je beschikt na het beklimmen van de 366 trappen. Tijdens het beklimmen van deze trappen ontdek je niet alleen de schatkamer, maar ook het indrukwekkende uurwerkmechanisme evenals de beiaard met haar 47 klokken. Het absolute toetje is het panorama die haar gelijke niet kent. In vroegere tijden deed het pand in het bijzonder dienst als onderkomen voor diverse administratieve en commerciële doeleinden. Tegenwoordig is het één van de meest indrukwekkende en tevens ook belangrijkste bezienswaardigheden die je tijdens een stedentrip Brugge absoluut niet over het hoofd mag zien!

Heilig-Bloedbasiliek

Eén van de bekendste bezienswaardigheden van Brugge is de Heilig-Bloedbasiliek. In eerste instantie betrof het een dubbelkapel van Sint-Basilius en het Heilig Bloed. Hoe mooi dit bouwwerk ook mag zijn, het is vooral wat er in ligt die over een uitzonderlijke waarde beschikt. Sinds 1150 wordt hier namelijk het relikwie van het Heilige Bloed bewaard. Ieder jaar opnieuw wordt deze vereerd tijdens de Processie van het Heilige Bloed. Wil je het relikwie bezichtigen? Dat is mogelijk iedere vrijdag. In de schatkamer van het gebouw zijn verder nog twee andere reliekschrijnen terug te vinden evenals een aantal prachtige schilderijen. Zeker en vast een aanrader!

Torture Museum Oude Steen

Brugge beschikt over het eerste echte foltermuseum van België. In het Gravensteen in Gent mag dan wel een zeer beperkte collectie terug te vinden zijn, deze verbleekt met de collectie die je kan bezoeken in het Torture Museum Oude steen. Het museum beschikt dan ook over een zeer uitgebreide collectie die op bruikleen is verkregen van een soortgelijk museum in het Russische Sint-Petersburg. De collectie kan in de Wollestraat in Brugge gedurende een periode van 10 jaar worden bezocht. Ben jij wel geïnteresseerd in de wrede folterpraktijken die vroeger werden toegepast en wil je ontdekken waar de geduchte roversbende van Baekelandt de dood vond? In dat geval is een bezoekje brengen aan het Torture Museum Oude Steen ongetwijfeld een aanrader.

Bekijk de 20 populairste bezienswaardigheden van Brugge

Kantcentrum van Brugge

Brugge staat ook wel bekend als de stad van het kantwerk. Mensen die geïnteresseerd zijn in kant kunnen er voor kiezen om een bezoekje te brengen aan het Kantcentrum van de stad. Hier kan je in de namiddag een kijkje nemen in het open kantatelier. Let op, veel bezoekers verwarren het Kantcentrum met het Kantmuseum. Deze is gevestigd in de godshuisjes in de omgeving van de Jeruzalemkerk. Tot ongeveer 50 jaar geleden leefden hier nog oude kantswerksters. Inmiddels zijn de godshuisjes uiteraard wel gerestaureerd.

Mouterij- en Brouwerijmuseum

Brugge heeft een rijke geschiedenis wanneer het aankomt op het brouwen van bier. Algemeen wordt aangenomen dat Jan Hugheins reeds in 1445 bier brouwde op de locatie waar op vandaag de Gouden Boom is terug te vinden. De Gouden Boom is gelegen in de Langestraat en betreft de laatste, nog actieve brouwerij van de stad. Door de jaren heen is het afwisselend een brouwerij en een stomerij geweest, maar daar kwam in 1872 verandering in. Toen besloot Jules Vanneste namelijk om het gebouw te kopen en definitief om te bouwen tot een brouwerij. Uiteraard kan je hier op vandaag eveneens een bezoekje brengen aan een Brouwerijmuseum.

Diamantmuseum

Wanneer we denken aan diamanten dan zullen de meeste reizigers meteen de link leggen met Antwerpen. Toch heeft ook de West-Vlaamse hoofdstad Brugge op dit vlak een zeer rijke geschiedenis. Reeds in de vijftiende eeuw werd hier namelijk door goudsmid Lodewijk van Berquem de kunst van het diamantslijpen uitgevonden. Tijdens een bezoek aan het prachtige Diamantmuseum van de stad kom je alles te weten over de diamantverwerking en de verschillende processen die doorlopen moeten worden. Het Diamantmuseum van Brugge is terug te vinden in een prachtig gerestaureerd herenhuis dat dateert uit de zeventiende eeuw.

Engels Klooster

In de Camersstraat valt meteen de aanwezigheid van het Engels Klooster op. Het gebouw valt op door de aanwezige koepelkerk welke meteen ook de enige van de stad is. Toen Engelse kanunnikessen tijdens de zeventiende eeuw uit Engeland verdreven werden namen ze hier hun intrek. Hoewel er geen zekerheid over bestaat wordt bovendien aangenomen dat de gerenommeerde dichter Guido Gezelle (welke gedurende enige tijd rector was van de school) hier in 1899 zou zijn overleden.

Arentshuis

Het Arentshuis is een gebouw dat dateert uit de achttiende eeuw. In het gebouw is een deel van het Museum voor Schone Kunsten gevestigd. Het concept van het museum is een beetje vergelijkbaar met deze van het Groeningemuseum. Je kan hier dan ook werken bewonderen van tussen de vijftiende en eenentwintigste eeuw.

Boudewijn Seapark

Niet meteen een bezienswaardigheid, maar wel een locatie die je niet over het hoofd mag zien wanneer je met kinderen een vakantie naar Brugge hebt geboekt. Het Boudewijn Seapark opende in 1963 haar deuren, maar werd door de jaren heen verschillende malen uitgebreid en gemoderniseerd. Het Boudewijnpark heeft haar naam te danken aan de toenmalige vorst Koning Boudewijn. Het dolfinarium van het park opende haar deuren pas in 1972. In 1988 sloeg evenwel het noodlot toe toen een hevige brand het volledig gebouw inclusief reptielenzoo in de as legde. Op vandaag vindt je in het Boudewijn Seapark heel wat leuke attracties terug voor jong en oud en kan je er shows bewonderen met dolfijnen en zeehonden. Absoluut een aanrader dus!

Brugse Reien

De bekende en populaire Reien of “Reitjes” van Brugge zijn er verantwoordelijk voor dat er meermaals naar de stad wordt verwezen als het “Venetië van het Noorden”. Een rondvaart op de Brugse Reien is één van de populairste attracties van de stad. Je beschikt doorheen het historisch centrum over vijf verschillende opstapplaatsen. Door het boeken van een tochtje met de boot over de Reien krijg je niet alleen een goed beeld van het historische karakter van Brugge, bovendien trekken ook tal van prachtige middeleeuwse gevels aan je voorbij. Beslist de moeite waard dus!

Choco-Story Chocolade Museum

Eén van de populairste musea van Brugge voor zowel jong als oud is ongetwijfeld Choco-Story. Dit museum is gevestigd in het Huis de Croon die haar oorsprong vond in het jaar 1480. Tijdens een bezoek aan Choco-Story krijg je meteen een goed beeld van de geschiedenis met betrekking tot de verwerking van cacao tot chocolade. Bovendien worden uiteraard de unieke eigenschappen van de echte, Belgische chocolade in de kijker gezet. Aan het museum is een atelier verbonden waar chocolatiers continue tonen hoe chocolade precies gemaakt. Dit museum is niet alleen leuk voor volwassenen, maar ook kinderen vinden het iedere keer weer erg fascinerend!

De Nieuwe Papegaai

Aan de Kruisvest zijn verschillende molens terug te vinden. Het bekendste exemplaar is evenwel ongetwijfeld De Nieuwe Papegaai. Deze imposante, houten molen deed in een ver verleden dienst als oliemolen. De molen heeft niet altijd in Brugge gestaan, maar werd hier opgebouwd in 1970 nadat het was overgebracht uit Beveren-aan-de-IJzer.

Frietmuseum

Het eerste echte frietmuseum is terug te vinden op Brugse bodem. Het museum bestaat uit verschillende verdiepingen. Op het gelijkvloers krijg je bijvoorbeeld een beter inzicht in de geschiedenis van de aardappel. Tijdens een bezoekje aan de eerste verdieping van het gebouw wordt er dan weer in het bijzonder verteld over de geschiedenis van de friet en waarom dit nu precies een Belgische (en geen Franse!) uitvinding is. Een bezoek aan het Frietmuseum is niet alleen bijzonder leuk en leerrijk voor volwassenen, ook kinderen zullen dit museum best weten te waarderen.

Groeningemuseum

Brugge wordt ieder jaar opnieuw bezocht door een groot aantal liefhebbers van de schilderkunst. Het Groeningemuseum is daar meer dan waarschijnlijk de belangrijkste reden voor. In het museum zijn zomaar even zes eeuwen Vlaamse schilderkunst terug te vinden. Vooral de collectie Vlaamse Primitieven is even waardevol als populair. Er zijn verschillende werken terug te vinden van enkele van de beste Vlaamse schilders ooit. Denk hierbij niet alleen aan Jan Van Eyck, maar ook aan Hans Memling en Gerard David. Voor liefhebbers van de schilderkunst mag een bezoekje aan het Groeningemuseum dan ook beslist niet op het verlanglijstje ontbreken!

Gruuthuse

Wie een betere indruk wil krijgen van hoe het leven er in Brugge precies uitzag tussen de 15de en 19de eeuw is daarvoor in het indrukwekkende Gruuthuse aan het juiste adres. Dit museum is gevestigd in een prachtig stadspaleis en herbergt een grote collectie voorwerpen uit deze periode. Het betreft niet alleen wandtapijten en beelden, maar ook aardewerk evenals munten, meubels en zilverwerk. Tevens is het op vandaag mogelijk om een bezoekje te brengen aan de keuken van het paleis. Tijdens een stedentrip Brugge mag je het Gruuthuse in ieder geval zeker en vast niet over het hoofd zien!

Guido Gezellemuseum

Guido Gezelle is tot op vandaag één van de bekendste Vlaamse dichters die de wereld ooit heeft gezien. In Brugge kan je binnentreden in zijn literaire en biografische wereld. Het Guido Gezellemuseum is gevestigd in het geboortehuis van de voormalige dichter. Op vandaag is het niet alleen mogelijk om de woning zelf te bezoeken, maar ook de prachtige en bovendien zeer romantische tuin. Naar aanleiding van de 100ste verjaardag van het overlijden van Guido Gezelle werd er in 1999 voor gekozen om het museum volledig opnieuw in te richten.

Historium

Het Historium omschrijven als een bezienswaardigheid is eigenlijk niet geheel correct. Het betreft hier namelijk niet zomaar een bezienswaardigheid, maar eerder een unieke, historische attractie die je als bezoeker mee neemt terug in de tijd naar het Brugge van het jaar 1435. Deze bijzondere attractie laat je het historische Brugge beleven alsof je er zelf deel van uitmaakt. Door gebruik te maken van prachtige, authentieke decors, een film waar heel veel bekende Vlamingen aan hebben meegewerkt en een uniek spel van kleuren, geuren en klanken komt een belevenis tot stand die je in maar weinig andere steden terug kan vinden. Een bezoek aan het Historium van Brugge is dan ook beslist een unieke belevenis voor jong en oud!