Brouwerij De Halve Maan

Wie Brugge zegt denkt niet alleen aan historische bezienswaardigheden en chocolade, maar ook aan… bier! In het centrum van de stad, namelijk aan het zogenaamde Walplein kan je een rijke geschiedenis van het Brugse bier komen proeven. Volgens het stadsregister vloeide het bier hier reeds vroeg in de geschiedenis door de aderen van de stad. Vandaag de dag vinden we op deze locatie de Brouwerij De Halve Maan terug die bekend staat omwille van twee uitstekende bieren, de Straffe Hendrik evenals de Brugse Zot die niet alleen in Brugge zelf, maar verspreid over de wereld een werkelijk uitstekende populariteit geniet.

Brugse Zot

Toen de brouwerij in 2005 na een grondige renovatie opnieuw de deuren opende werd er voor gekozen om uit te pakken met een nieuw bier. Tegenwoordig kennen we dit bier goed onder de naam ‘Brugse Zot’, één van de bekendste producten afkomstig uit deze historische stad. Het betreft een pittig biertje met een hoge gisting op basis van mout, hop evenals een speciaal gist. Het bier werd meteen bijzonder populair bij de Bruggeling, maar de kans is bijzonder groot dat je ze vandaag de dag niet alleen in andere steden in België, maar ook ver daarbuiten tegenkomt.

Ondergrondse bierpijplijn

Een bezoek aan de Brouwerij De Halve Maan was tijdens een stedentrip Brugge altijd al de moeite waard, maar dat geldt zomaar even nog meer vanaf september 2016. In deze maand werd namelijk de unieke, ondergrondse bierpijplijn in bedrijf genomen. Deze wereldprimeur had als belangrijkste doel om het zware transport dat nodig was tussen de brouwerij en de bottelarij af te bouwen. Elk uur opnieuw stroomt er een hoeveelheid bier door deze bierpijplijn die overeenkomt met 12.000 flessen. De bierpijplijn beschikt over een lengte van 3 kilometer en een deel er van is in de brouwerij te aanschouwen. Deze primeur van wereldformaat zorgt er voor dat een bezoekje aan deze brouwerij voor iedere toerist eigenlijk een absolute must is.

Rondleiding halve maan

Iedere dag tussen 11h00 en 16h00 kan je een rondleiding bijwonen doorheen de Brouwerij De Halve Maan. Op zaterdag is er nog een extra rondleiding om 17h00. Wanneer je een dergelijke rondleiding wil doen moet er rekening worden gehouden met een kostprijs van 15 euro per persoon. De rondleiding neemt zo’n 45 minuten in beslag en het spreekt voor zich dat u na afloop wordt getrakteerd op een lekkere blonde Brugse Zot, kwestie van de tour in schoonheid af te sluiten! Ben jij ook een echte bierliefhebber en heb je een stedentrip naar Brugge geboekt? In dat geval mag een bezoekje aan deze toch wel unieke brouwerij dus zeker en vast niet op je planning ontbreken! Santé!

Foto's

Bezienswaardigheden in Brugge