Torture Museum Oude Steen

Bijzonder veel bezienswaardigheden die je tijdens een stedentrip Brugge kan ontdekken zijn algemeen bekend. Toch bevinden er zich in deze historische stad ook enkele pareltjes van formaat die niet bekend zijn bij het grote publiek. Soms zijn deze verdoken pareltjes verrassend, romantisch of in bepaalde uitzonderlijke gevallen zelfs een tikkeltje luguber. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het foltermuseum in de Wollestraat. Dit museum is de eerste in haar soort in België en opende haar deuren in januari 2015. Het museum is gevestigd in De Oude Steen, waarschijnlijk één van de oudste gevangenissen van Europa.

De Oude Steen

Foltermuseum BruggeDe Oude Steen is een gebouw met een 1.000 jaar oude geschiedenis. Vroeger deed ze dienst als gevangenis, maar gedurende enkele jaren was er een brasserie in gevestigd. De eigenaar van het pand speelde evenwel al langere tijd met het idee om er een museum in onder te brengen. Tijdens een vakantie in het Italiaanse Gimignano raakte hij onder de indruk van de verschillende foltertuigen die in een plaatselijk museum staan opgesteld. Vervolgens bezocht hij een gelijkaardig museum in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam. Toen hij met de uitbater van het museum een gesprek begon over zijn plannen nam de man hem mee naar Rusland, namelijk een museum in Sint-Petersburg. Omdat het museum de komende jaren wordt verbouwd werd er een overeenkomst gesloten voor een bruikleenperiode van 10 jaar.

Indrukwekkende collectie

De collectie die staat opgesteld in het Torture Museum van Brugge is ronduit indrukwekkend te noemen. Ze bestaat dan ook ook uit stukken waarvan enkelen reeds meer dan 250 jaar oud zijn. Van andere foltertuigen zijn de originele exemplaren niet meer beschikbaar, maar werden zeer realistische replica’s gemaakt. Bovendien zijn er in het museum diverse wassen beelden terug te vinden die de gruwel van de foltertuigen levendig maken. Ondanks het feit dat de foltertuigen gruwelijke straffen uitvoerden hebben mensen er sinds jaar en dag ook een bepaalde interesse in gehad. De gruwel van deze tuigen tijdens de Middeleeuwen spreekt dan ook nog steeds tot de verbeelding.

Folterkamer in ‘t Brugse Vrije

Dat het eerste foltermuseum van het land in Brugge is terug te vinden is niet zo vreemd. Brugge beschikte namelijk zelf in het verleden over een echte folterkamer. Deze bevond zich in ‘t Brugse Vrije. De folterkamer verwierf vooral bekendheid omdat de gevreesde roversbende van Baekelandt er op het schavot werd gedood. Aan de legende wordt in het museum uiteraard speciale aandacht besteed waardoor de Brugse invloed niet uit het oog wordt verloren. Bovendien beschik je in het museum als bezoeker ook over tal van interactieve mogelijkheden. Zo is het mogelijk om een selfie te nemen met je hoofd in de guillotine! Het mag dan ook duidelijk zijn, tijdens vakantie of een stedentrip Brugge is een bezoekje brengen aan dit bijzondere museum absoluut een aanrader!

Foto's

Bezienswaardigheden in Brugge