Belfort van Brugge

Het Belfort van Brugge, ook wel de Halletoren genoemd is gelegen op de Grote Markt. Het is één van de belangrijkste en tevens ook vaakst bezochte bezienswaardigheden van de stad. Omwille van het grote belang van het monument heeft de UNESCO er op 4 december 1999 voor gekozen om het Belfort op te nemen op de Werelderfgoedlijst.

Geschiedenis

Op de locatie waar het Belfort van Brugge zich op vandaag bevindt stonden eerst meerdere hallen. Pas in 1240 werd er tijdens een uitbreiding van het complex voor gekozen om een Belfort op te trekken. Deze bestond uit steen en was voorzien van een houten spits. In de hallen werden verschillende, overdekte markten gehouden waar in het bijzonder wol- en lakenhandel plaatsvond. Bovendien bevonden er zich ook een aantal opslagplaatsen. Daar waar de hallen dus hoofdzakelijk een commerciële functie hadden was dat niet het geval bij de toren. Deze kende immers vooral een administratieve functie. Ze bevatte dan ook het archief van de stadsrekeningen evenals de schatkamer.

Pijnlijk detail in de geschiedenis van het Belfort van Brugge was de brand in het jaar 1280. Deze brand zorgde er namelijk voor dat het volledige archief van voor dat jaar in vlammen opging. Om een dergelijk vooral te voorkomen werd er door het bestuur van de stad meteen voor gekozen om te starten met de bouw van een apart stadhuis op de Burg. Alle administratieve functies zouden vervolgens hier naartoe verhuizen. De herstelling van de toren was afgerond rond 1296.

Gedurende de vijftiende eeuw werd er voor gekozen om de stadshallen verder uit te breiden. Helaas zorgde een blikseminslag er in het jaar 1493 voor dat het bovenste gedeelte van de toren opnieuw uitbrandde. Ook de nieuwe stadsklokken gingen in vlammen op. Tijdens het uitvoeren van de herstellingen werd er voor gekozen om een houten spits met opklimmende leeuw te bouwen. Tijdens de zestiende eeuw werd aan de achterzijde van de Hallen een galerij gebouwd. Hetzelfde geldt voor de binnenplaats op de eerste verdieping.

Het vuur spaarde ook de nieuwe toren echter niet, want in 1741 brak wederom een brand uit. Gelukkig kon de schade ook deze keer worden hersteld waarna het Belfort opnieuw volledig in gebruik kon worden genomen in 1753. In het jaar 1822 kreeg de toren de neogotische kroon-afwerking die ook op vandaag nog steeds te aanschouwen is.

Functie van het Belfort

De hallen die zich onder de toren bevonden hadden zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven een vooral commerciële functie. Op de tweede verdieping bevond zich vroeger de schatkamer van de stad evenals het archief. Op vandaag bestaan nog nagenoeg alle jaarrekeningen vanaf het jaar 1281. Tot 1300 zijn deze jaarrekeningen opgesteld in het latijn. Later werden ze opgesteld in de volkstaal.

Op het balkon boven de toegangspoort werden vanaf de 14e eeuw door een zogenaamde baljuw in het bijzijn van verschillende overheidspersonen de reglementen afgeroepen. Later zouden deze op een bord worden geplakt voor het stadhuis. Een eveneens niet onbelangrijke functie van de toren was het opmerken van branden in de stad. Het vuur was vanaf de toren snel zichtbaar waardoor op efficiënte wijze alarm kon worden geslagen.

Subliem panorama

Op vandaag heeft het Belfort van Brugge uiteraard vooral een toeristische functie. Tijdens een bezoek aan deze bezienswaardigheid kan je de 366 treden naar de top beklimmen. Vanaf de top beschik je over een prachtig uitzicht op de omgeving. Een bezoek aan het Belfort mag dan ook absoluut niet op je verlanglijstje ontbreken tijdens het ondernemen van een stedentrip Brugge!

Bezienswaardigheden in Brugge