Basiliek van het Heilig Bloed

De Basiliek van het Heilig Bloed is één van de bekendste bezienswaardigheden die in Brugge zijn terug te vinden. De dubbelkapel werd gebouwd tussen 1139 en 1149 en werd door de jaren heen verschillende malen gerestaureerd. De dubbelkapel is gewijd aan Sint Basilius en beschikt over een stijl die bestaat uit verschillende invloeden. We onderscheiden op dit vlak Romaanse (Neo)gotische, Laatgotische en Renaissance invloeden. Wie de Basiliek van het Heilig Bloed wenst te bezoeken dient zich naar de Burg te begeven. Een bezoek aan de Basiliek kan onder meer gecombineerd worden met een bezoek aan het stadhuis van Brugge.

Basiliuskapel

Basiliek van het Heilig Bloed 3Bij binnenkomst in de Basiliek van het Heilig Bloed dien je, je een weg te banen naar de onderste regionen van het pand. Hier vinden we de Sint-Basiliuskapel terug. Deze kapel is uniek in West-Vlaanderen, want het is de enige Romaanse kerk die in haar totaliteit behouden is gebleven. De Basiliuskapel was gedurende lange tijd de huiskapel van de graven van Vlaanderen, in het bijzonder die van Diederik van de Elzas. Tussen het stadhuis van Brugge en de Basiliuskapel kan je overigens ook de Sint-Ivokapel terugvinden. Deze was ten tijde van het Ancien regime de bidplaats van de Brugse rechtsgeleerden.

De Heilig Bloedkapel is wereldwijd bekend en wordt door nagenoeg alle toeristen die Brugge aandoen bezocht. De reden? Het feit dat er zich een relikwie bevindt van het Heilig Bloed. Deze wordt elk jaar op Hemelvaartsdag rondgedragen in de Heilig Bloedprocessie. In eerste instantie was de Heilig Bloedkapel net als de onderliggende Basiliuskapel Romaans, maar dat veranderde in de 15e eeuw toen ze een gotische stijl kreeg aangemeten. De bovenkapel kreeg het op verschillende tijdstippen in het verleden ook reeds zwaar te verduren, in het bijzonder tijdens de Franse Revolutie. Toen werd de bovenkapel namelijk grotendeels verwoest waarna ze tussen 1819 en 1839 terug opnieuw werd gebouwd. De De Heilig Bloedkapel is op vandaag een absoluut pronkstuk op vlak van neogotische aankleding.

Trappenhuis en Criminele Griffie

Hoe het trappenhuis er in eerste instantie moet hebben uitgezien is een vraag waar we waarschijnlijk nooit een antwoord op zullen krijgen. Het huidige trappenhuis werd vermoedelijk gebouwd tussen 1528 en 1532 en beschikt over een laatgotische stijl met verschillende duidelijke kenmerken uit de Renaissance. Vooral de rechts aangebouwde Criminele Griffie is hier een duidelijk voorbeeld van.

Het museum

Basiliek van het Heilig Bloed 1Tijdens een bezoek aan de Basiliek van het Heilig Bloed mag ook een kijkje in het museum zeker en vast niet ontbreken. Het museum bevat als belangrijkste blikvanger uiteraard de reliekschrijn van het Heilig Bloed. Deze werd in 1617 door de Brugse goudsmid Jan Crabbe gemaakt en bestaat uit zomaar even 30 kilogram goud en zilver. De schrijn werd bovendien bezet met 100 edelstenen. Andere bezienswaardige objecten die we in het museum terugvinden zijn met name het zilveren kroontje dat dateert uit de vijftiende eeuw en een schenking was van Maria van Bourgondië. Merk verder ook de diverse schilderijen op evenals de zes medaillons van eikenhout van Hendrik Pulinx uit 1698-1781.

De Basiliek van het Heilig Bloed bezoeken

Een bezoekje brengen aan de Basiliek van het Heilig Bloed is elke dag mogelijk, alleen op woensdag in de namiddag kunnen afwijkende openingsuren van toepassing zijn. Tussen 1 januari en 31 maart evenals tussen 15 november en 31 december is de basiliek op woensdag in de namiddag immers gesloten. De basiliek zelf is gratis te bezoeken, maar voor een bezoekje aan het museum dient een bedrag te worden betaald van 2,50 euro. Bezoekers van de stad Brugge die beschikken over de Brugge City Card kunnen deze bezienswaardigheid gratis ontdekken.

Bezienswaardigheden in Brugge