Brugge

Home > Blog

Beroemde films en series gemaakt in Brugge

Brugge is een populaire bestemming als het om een citytrip gaat,  maar wist je dat het ook een geliefde filmlocatie is? In deze blog lees je welke beroemde films en series in Brugge opgenomen zijn. Pak je popcorn er maar bij, want het zijn er heel wat! 

In Bruges (2008) 

Als je aan Brugge en films denkt, dan is “In Bruges” waarschijnlijk het eerste dat in je opkomt. Deze zwarte komedie/thriller uit 2008, geregisseerd door Martin McDonagh, heeft de stad internationaal op de filmkaart gezet. Colin Farrell en Brendan Gleeson spelen twee huurmoordenaars die na een mislukte klus onderduiken in Brugge.

Wat maakt deze film zo goed? Behalve de scherpe dialogen en donkere humor, speelt Brugge zelf een hoofdrol. Van de prachtige Belforttoren tot de serene grachten, de stad wordt heel mooi in beeld gebracht. Een van de meest memorabele scènes is wanneer Ken (Gleeson) de schoonheid van Brugge bewondert terwijl Ray (Farrell) er de draak mee steekt. Hun gekibbel over de stad is een perfecte mix van comedy en tragedie, en toont de stad op haar best. 

The Monuments Men (2014)

In 2014 kwam “The Monuments Men” uit, een film gebaseerd op ware gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Met een sterrencast bestaande uit George Clooney, Matt Damon, Bill Murray en Cate Blanchett wordt Brugge op zijn allerbest gepresenteerd. De film volgt een groep kunsthistorici en curatoren die tijdens de oorlog proberen kostbare kunstwerken te redden van de nazi’s.

Brugge’s Sint-Salvatorskathedraal is een belangrijke locatie in de film, waar een van de meesterwerken, het Gentse Altaarstuk, wordt verborgen. De film brengt niet alleen de heroïsche pogingen van deze mannen en vrouwen in beeld, maar laat ook de prachtige architectuur en het rijke erfgoed van Brugge zien. 

The White Queen (2013) 

Voor de liefhebbers van historische drama’s is “The White Queen” een serie die je moet zien. Het speelt zich af tijdens de Rozenoorlogen in Engeland en is gebaseerd op de boeken van Philippa Gregory. Hoewel het verhaal zich voornamelijk in Engeland afspeelt, zijn veel scènes gefilmd in Brugge. De middeleeuwse gebouwen en sfeervolle straten van Brugge vormen de perfecte achtergrond voor alles wat er gebeurt in de serie. 

Van de majestueuze Markt tot de intieme, kronkelende steegjes, de stad biedt een middeleeuws decor dat moeilijk te evenaren is. Het is bijna alsof je terug in de tijd stapt. 

Loft (2008)

Een minder bekende, maar zeker noemenswaardige film die deels in Brugge is opgenomen, is de Vlaamse thriller “Loft”. Deze film uit 2008, geregisseerd door Erik Van Looy, draait om vijf getrouwde mannen die samen een loft delen voor hun geheime escapades. Het verhaal neemt een duistere wending wanneer ze een dode vrouw in het appartement vinden. De film werd een groot succes in België en kreeg zelfs een Nederlandse remake in 2010.

Als je ooit de kans krijgt om Brugge te bezoeken, doe dan een filmtour. Bezoek de Belforttoren, wandel door de Markt, en misschien, net als de filmsterren, geniet je van een Belgisch biertje in een van de gezellige cafés.