Brugge

Home > Blog

Brugge krijgt eigen versie van ‘Homeless Jesus’

Brugge telt als historische stad op vandaag reeds heel wat (religieuze) bezienswaardigheden. Als alles volgens plan verloopt komt er daar binnenkort nog eentje bij. Het gaat hier overigens niet zomaar om eender welke bezienswaardigheid, maar wel om een bronzen beeld die een dakloze Jezus moet voorstellen. ‘Homeless Jesus’ is een beeld van de kunstenaar Timothy Schmalz. Het originele exemplaar van zijn kunstwerk is terug te vinden in zijn geboortestad Toronto in Canada. Het kunstwerk kreeg bijzondere aandacht toen paus Franciscus een replica er van zegende en het een fantastisch werk noemde. Naar aanleiding van deze uitspraak begon het werk aan een reis rond de wereld. Door de jaren heen dook het dan ook in heel veel steden verspreid over de wereld op. Tegenwoordig is het werk in meer dan 50 steden terug te vinden. Binnenkort zou daar dus ook Brugge bijkomen.

Plein voor Magdalenakerk als locatie

De initiatiefnemer voor de komst van het kunstwerk is de VZW Yot. Zij was eerder reeds verantwoordelijk voor de inrichting van de Magdalenakerk aan het Astridpark als een moderne plaats om godsdienst te beleven. De VZW plant nu dus ook een eigentijdse ingreep aan het plein voor de kerk. Het idee zou zijn ontstaan door een interview die de kunstenaar van het werk gaf in het jaar 2014. Daarin gaf hij namelijk aan op zoek te zijn naar nieuwe plaatsen voor het kunstwerk. Vervolgens nam de VZW contact op waarna ze Schmalz er van wisten te overtuigen dat Brugge een zeer geschikte locatie kan zijn voor het prachtige, maar controversiële beeld. Indien alle procedures evenals het transport van het beeld volgens plan verlopen zou hij aan het einde van dit jaar in Brugge moeten arriveren.

Populair, maar ook controversieel

De Homeless Jesus is een kunstwerk welke door veel mensen positief en enthousiast wordt onthaald. Toch is niet iedereen deze mening toegedaan. In het verleden hebben meerdere partijen aangegeven het beeld en de status van Jezus als dakloze als onterend te bestempelen. Meerdere kerkbesturen en stadsbesturen hebben de voorbije jaren de plaatsing van het standbeeld dan ook proberen tegen te houden. Het is niet duidelijk of er in Brugge partijen zijn die de plaatsing van het beeld in de weg willen staan.