Brugge

Home > Blog

Brugge verliest IJssculpturenfestival

Het is niet bepaald het jaar voor de stad Brugge. Het toerisme in de stad heeft zoals eerder reeds aangegeven erg te lijden onder de aanslagen in Brussel en Parijs. Bovendien verloor de stad eerder dit jaar met de Ronde van Vlaanderen een zeer belangrijk evenement aan Antwerpen. Brugge moet de kelk echter duidelijk tot op de bodem legen, want gisteren raakte bekend dat ook het populaire IJssculpturenfestival andere oorden opzoekt. Het IJssculpturenfestival streek voor het eerst neer in de West-Vlaamse hoofdstad Brugge in het jaar 1999 en is door de jaren heen uitgegroeid tot een echte traditie. Diverse redenen zouden aan de basis liggen van het vertrek.

[ad#ad-1]

Weinig steun vanuit het stadsbestuur

ijssculpturen-festival-BruggeFrancis Vandendorpe, de organisatie van het IJssculpturenfestival heeft aangegeven dat de teleurstellende bezoekersaantallen van de voorbije editie zeker en vast mee hebben gewogen in de eindbeslissing. Toch is er meer aan de hand. Op dit ogenblik worden er werken uitgevoerd aan het stationsplein van Brugge met als doel om niet alleen de bus-, maar ook de taxizone verder uit te breiden. Dit zorgt er voor dat de beschikbare oppervlakte van het plein aanzienlijk beperkter zal worden. Op deze manier wordt het wel erg lastig om grootschalige evenementen zoals het IJssculpturenfestival te organiseren. Alternatieven binnen Brugge ziet de organisator bovendien ook niet. ‘t Zand is door de aanwezigheid van de parking onder de grond immers veel te warm en het evenement laten doorgaan aan de achterzijde van het station zou organisatorisch niet mogelijk zijn vanwege te weinig voorzieningen.

Te hoge kosten

Bovenstaande stemde reeds tot nadenken binnen de organisatie van het IJssculpturenfestival, maar er is meer. Volgens de organisator van het evenement is ook de huurprijs voor het stationsplein veel te hoog geworden om een grootschalig evenement zoals het IJssculpturenfestival rendabel te kunnen houden. Om het risico op verlies niet nog groter te maken dan het nu reeds is werd er dan maar voor gekozen om uit te wijken naar een andere Belgische stad, namelijk Hasselt. Hoewel Vandendorpe een terugkeer naar Brugge ooit niet uitsluit verliest de stad toch weer een sterke troef.

Foto: IJssculptuur.be