Brugge

Home > Blog

Brugge voor kunstliefhebbers

Het leuke van een vakantie of stedentrip, is dat je een veel groter cultuur en kunstaanbod hebt, dan wanneer je voor een strandvakantie kiest. Ook het gezellige Brugge heeft enorm veel in de aanbieding als het om kunst en cultureel erfgoed gaat. De authentieke oude panden in het historische centrum van de stad zijn  de perfecte achtergrond en bieden de ultieme sfeer om je onder te dompelen in kunstwerken uit de 15e eeuw, de Vlaamse primitieven. Maar ook wie het liever wat  moderner ziet kan in Brugge goed terecht. Welke musea mag je zeker niet missen, als kunstliefhebber?

Groeningemuseum

Centraal in het Groeningemuseum staan de Vlaamse primitieven. Maar liefst zes eeuwen beeldende kunst van kunstenaars als Jan van Eyck, Gerard David en Hans Memling, maar ook Joseph Odevaere, Joseph Ducq, Hiëronymus Bosch en René Magritte. Maar genoeg name dropping: het moge duidelijk zijn dat hier het neusje van de zalm te vinden is als het gaat om de Nederlandse en Brugse schilderkunst. Met tien zalen vol prachtige meesterwerken moet je er rekening mee houden dat je wel een paar uur zoet bent. Gelukkig kun je je spulletjes in een locker opbergen, zodat je heerlijk ontspannen kunt rondslenteren en de tijd kunt nemen om alles echt in je op te nemen. Mis vooral de Madonna met kanunnik Joris van der Paele van Jan van Eyck niet in de eerste zaal. Ook de tijdelijke exposities zijn zeer de moeite waard.

Sint-Janshospitaal

Alleen al voor de schoonheid van dit 12e -eeuwse hospitaal zou je een bezoek kunnen brengen aan het Museum Sint-Janshospitaal. De bijzondere sfeer in het hospitaal gecombineerd met de rijke historie en natuurlijk de prachtige kunstwerken, zoals die van Hans Memling, maken het tot een fascinerende plek. Het prachtige gebouw, de kunstwerken, de medische voorwerpen en de middeleeuwse apotheek, en een leuke audiotour (ook voor kinderen) geeft een mooi inkijkje in de medische wereld en zorg van eeuwen geleden. Ook de indrukwekkende zolder van het gebouw is zeker de moeite waard.

Gruuthusemuseum

Ook het Gruuthusemuseum is zo’n museum dat alleen al vanwege de locatie en de historie de moeite waard is om te bezoeken. Al was het maar omdat je van het balkon van het museum een schitterend uitzicht hebt over Brugge, perfect om een instaplaatje te schieten. Als kunstliefhebber kun je hier genieten van een veelzijdige collectie. Van indrukwekkende wandkleden tot Chinees porselein. Dankzij deze mooiste stukken uit de rijke geschiedenis van Brugge als handelsstad krijg je een goed beeld van het reilen en zeilen in die tijd. Geniet van de gotische architectuur en de gevarieerde en uitgebreide collectie van kunstvoorwerpen en historische artefacten. Combineer je bezoek aan het Gruuthusemuseum zeker met een bezoek aan de naastgelegen OLV kerk (en koop een voordelige duoticket). 

Site Oud Sint Jan

Tot de jaren 70 van de 19e eeuw stond hier het centrale ziekenhuis van Brugge. Inmiddels vind je in de imposante gerestaureerde zalen de meest fascinerende tentoonstellingen en exposities terug. Hierbij gaat het niet altijd alleen om de kunst, maar komen ook wetenschap, geschiedenis of fotografie aan de orde. Bijvoorbeeld in de tentoonstelling Body Worlds of Da Vinci, uitvindingen van een genie. Ook kun je in deze stemmige omgeving regelmatig genieten van een (klassiek) concert. 

Musea Sculpta

Wie het werk van de Vlaamse primitieven eens op een andere manier wil bekijken moet een ticket voor Musea Sculpta kopen. Topstukken van Jeroen Bosch, Jan van Eyck, Hans Memlinck worden tot leven gebracht door bijzondere 3-d wandsculpturen. De beeldengalerij van bijna 300 meter lang geeft genoeg om te bekijken. En dankzij een leuke audioguide of een begeleide tour door een van de medewerkers, krijg je een diepgaander kijkje in de symboliek en de betekenis van de schilderijen.