Brugge

Home > Blog

De voordelen van een stedentrip

Sommige mensen zweren bij een lange relaxvakantie, anderen boeken veel liever een kortere stedentrip. Uiteraard valt er voor beiden van alles te zeggen. Waarom moet je een stedentrip doen? Wat zijn de voordelen? Dat lees je in dit blog. 

Makkelijker te organiseren

Met een stedentrip maak je het jezelf makkelijk. Je bent immers met een stedentrip vaak korter weg en hoeft daarmee ook minder mee te nemen. Dat zorgt ervoor dat je minder voorbereidingstijd kwijt bent en minder spullen hoeft mee te slepen. De gemiddelde stedentrip duurt 4 á 5 dagen. Maar ook in twee dagen kun je al heel veel avonturen beleven in een goede stad. Een stedentrip is dus iets wat je ook makkelijk tussendoor kunt doen, als je geen vakantie hebt, maar wel een lang weekend bijvoorbeeld. Of door slechts 1 dag vrij te nemen na het weekend. Ook is het doorgaans makkelijk om een slaapplekje te regelen voor een beperkte tijd. 

Je leert een stad echt kennen

Tijdens een lange vakantie doe je vaak ook wel een stadje aan, maar doorgaans ben je daar dan slechts enkele uren. Wie een stedentrip boekt, heeft de tijd om een stad echt goed te leren kennen. Iedere stad heeft zo zijn eigen bijzonderheden en bezienswaardigheden. Zo heb je in Brugge het historische centrum, de vele romantische bruggetjes, de Basiliek van het heilige bloed, de Belforttoren, de Markt, de vele leuke musea en winkeltjes. Wie maar eventjes in de stad is, kan dat nooit allemaal ervaren. Tijdens een stedentrip heb je de tijd om echt de stad in te duiken, de geschiedenis van de stad te leren kennen en te genieten van de kunst en cultuur die de stad te bieden heeft. En vergeet natuurlijk de gastronomische ervaringen niet. Want je moet ook voldoende tijd hebben om uit te rusten, mensen te kijken en ondertussen te genieten van plaatselijke lekkernijen en gerechten. 

Duurzaam reizen

Het hangt er een beetje vanaf waar je naartoe gaat, want een stedentrip naar New York is uiteraard niet echt duurzaam of dichtbij. Toch heb je wel veel mogelijkheden die wel op korte afstand liggen, als je een stedentrip gaat boeken. Er zijn namelijk veel leuke steden die net over de grens liggen en waar je (afhankelijk van waar in het land je woont) binnen vijf uurtjes naar toe rijdt. Denk aan Keulen, Antwerpen, Gent, Luxemburg of Brugge. Maar nog duurzamer is het wanneer je de auto lekker laat staan en met de trein naar je bestemming gaat. Dat scheelt ook nog in parkeerkosten, en in veel steden mag je bovendien niet met je auto in het centrum komen (anders krijg je een dikke bekeuring). 

Goedkoper dan een lange vakantie

Ook hier moet je een slag om de arm houden, want een stedentrip naar Parijs is al gauw duurder dan een vakantie op de camping in Drenthe. Maar doorgaans is een stedentrip best te doen voor een budgetprijs. Je kunt het natuurlijk ook heel duur maken, maar de reis zelf hoeft niet veel geld te kosten als je een beetje in de buurt blijft, en ook het hotel of je airbnb kan echt wel heel voordelig zijn, als je er een beetje een neus voor hebt. Wie een goedkope stedentrip wil maken doet er goed aan om naar de Oostbloklanden af te reizen. Hier betaal je doorgaans minder voor alles dan in andere Europese steden.

Ook kun je bewust budgetkeuzes maken als het op eten en drinken aankomt. Ook kun je prima boodschapjes doen in de plaatselijke supermarkt en ergens in een park een plekje zoeken om te eten. 

Lekker shoppen

Wie niet zo maalt om de centen heeft als voordeel dat je tijdens een stedentrip ontzettend uitgebreid en heerlijk kunt shoppen. Je bent immers meerdere dagen in de stad, dus je kunt overal lekker sneupen en alle tijd nemen om precies dat te vinden waarnaar je op zoek bent.

Het voordeel is ook dat je in andere steden ook weer andere winkels hebt, wat je shop ervaring extra leuk maakt. Denk aan bijzondere vintage winkeltjes, obscure antiekzaakjes en hippe markten.