Brugge

Home > Blog

Duurzaam naar Brugge? 5 handige tips!

De meeste mensen zijn inmiddels wel doordrongen van het feit dat het belangrijk is om je ecologische voetafdruk enigszins beperkt te houden. Toch willen veel mensen wel graag iets van de wereld zien, en dat bijt elkaar vaak een beetje. Desondanks zijn er genoeg dingen die jij kunt doen, waardoor je toch leuke tripjes kunt maken, zonder daarbij de wereld teveel te belasten. Wil je een stedentrip naar Brugge maken? Dan kun je dat heel goed op duurzame wijze doen, met onderstaande tips. 

Ga met de trein!

Het allerbeste wat je kunt doen om je tripje zo duurzaam mogelijk te maken? Laat de auto lekker staan en ga met de trein. Gelukkig is dat ook heel goed te doen naar Brugge. En dat niet alleen, de treinreis is ook nog een hele mooie, want de route is erg mooi en geeft een mooi uitzicht over het Nederlandse en Vlaamse landschap, met als hoogtepunt de spoorbrug Hollands Diep.

Hoe lang jouw treinreis duurt hangt er natuurlijk vanaf vanwaar je vertrekt.

Woon je in het noorden of het oosten van Nederland dan ben je ook al enige tijd onderweg naar het station. Vertrekken kun je zowel vanuit Amsterdam, Rotterdam, Schiphol, Roosendaal en Breda. Wil je zo snel mogelijk in Brugge zijn, dan kun je in Antwerpen en Gent overstappen. Vanaf Amsterdam ben je ongeveer 5 uur onderweg. Maar het is altijd goed om voor vertrek de daadwerkelijke reisdetails te bekijken. Eenmaal in Brugge wandel je in een kwartiertje van het station het centrum in. 

Blue bikes en huurfietsen

Brugge is een mooie compacte stad waar je ook met de benenwagen een heel eind komt. Maar wie toch graag wat grotere afstanden wil afleggen in kortere tijd, kan dit op heel duurzame wijze doen. Namelijk op de fiets. Je kunt meteen vanaf het station een van de Blue Bikes pakken (mits je daar al een abonnement op hebt) die je aan de achterzijde van het station kunt vinden. Maar je kunt ook op verschillende plekken een fiets huren om tijdens je verblijf op duurzame wijze mobiel te zijn of een hotel boeken waar het fietsverhuur al bij in zit. 

Duurzaam dineren

Ook wanneer je uit eten gaat in Brugge kun je duurzame keuzes maken. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een vegan of vegetarisch restaurant. Denk aan Sprout en Hashtag Food, waar je heerlijk kunt dineren. Maar ook aan de Frituur Royal waar je als vegan en vegetariër eindelijk eens te kiezen hebt in de snackbar. Bij het kiezen van een restaurant is het daarnaast goed om te kijken (of vragen) of ze gebruik maken van lokale ingrediënten en seizoensproducten.

Vergeet fast fashion!

De verleiding is misschien groot om elk winkeltje in te duiken als je in Brugge bent om te shoppen. Maar met enige voorbereiding kun je heerlijk shoppen zonder een bezwaard geweten. En dat wordt je ook nog eens heel makkelijk gemaakt, want op de website Cosh vind je namelijk een hele handige kaart met daarop alle duurzame winkels waar jij in Brugge terecht kunt voor een milieubewuste aankoop.  

Duurzaam logeren in Brugge

Voor je een of meerdere overnachtingen boekt in Brugge is het verstandig om te onderzoeken wat een hotel of verhuurder doet om jouw verblijf zo duurzaam mogelijk te maken. Dat kun je zelf doen, maar je kunt ook zoeken op een eco-hotel of kijken of je gewenste verblijfplaats over een eco label beschikt zoals green key. Voorbeelden van dit soort hotels zijn o.a. Eco hotel Fevery, Bariseele, Martins’s Brugge Oude Burg en NH Hotel Brugge.