Brugge

Home > Blog

Veel rustiger in Brugge door verlies start Ronde van Vlaanderen

Normaal gezien zou vandaag in Brugge zoals de voorbije jaren telkens het geval was de start van de Ronde van Vlaanderen plaatsvinden. Normaal, want eerder raakte reeds bekend dat de start is verhuisd naar Antwerpen. Dit is een nieuwe opdoffer voor de bezettingsgraad van de hotels in de historische hoofdstad van West-Vlaanderen. In vergelijking met vorig jaar (toen alle hotels volledig volzet waren) ligt de bezettingsgraad op vandaag dan ook slechts tussen de 50 en 70 procent. Bovendien is dit niet het enige gevolg van het verlies van de start van de Ronde van Vlaanderen. Ook de internationale uitstraling die ze met zich meebracht is de stad immers voor altijd kwijt.

Greg Van Avermaet mist Brugge

De topfavoriet om de Ronde van Vlaanderen dit jaar op zijn naam te schrijven is ongetwijfeld Greg van Avermaet. Hij liet zich in een recent interview ontglippen dat het raar zal doen als de Ronde niet meer in Brugge start. Van Avermaet zei letterlijk het volgende; “Ik vond het altijd erg fijn als de Ronde startte in Brugge. De Grote Markt van de stad heeft iets bijzonders. Brugge heeft in vergelijking met Antwerpen dan ook niet alleen meer charme, maar ook uitstraling”. Ook de bekende columnist Hugo Camps heeft zijn liefde voor de Breydelstad niet onder stoelen of banken gestoken. Hij gaf dan ook aan dat hij zondag ergens een terras in Brugge zal opzoeken.

Belabberde start van de paasvakantie

Thierry Lemahieu van het populaire viersterrenhotel Prinsenhof in Brugge, eveneens voorzitter van de VZW Hotels Brugge stelde vast dat er op dit ogenblik slechts sprake is van een bezettingsgraad van 50 tot 70 procent. “Deze cijfers geven aan dat de start van de Paasvakantie eerder belabberd is te noemen. De start van de Ronde zorgde niet uitsluitend voor een volle zaterdagnacht, daarnaast zorgde ze er voor dat bezoekers van de stad gingen dromen van een langer verblijf. Deze extra troeven zijn we nu kwijt.”

Nieuwe evenementen moeten start Ronde doen vergeten

Brugge likt ondertussen nog altijd haar wonden naar aanleiding van de aanslagen van 22 maart vorig jaar. Ondanks het feit dat er duidelijk sprake is van herstel gaat het traag. Bovendien is het nog maar de vraag of de nieuwe evenementen die gepland staan de start van de Ronde daadwerkelijk zullen kunnen doen vergeten. Evenementen zoals de Great Bruges Marathon en de Elfstedenronde beschikken over een zeer interessant potentieel, maar alles zal afhangen van de namen die aan de start zullen verschijnen.