Brugge

Home > Blog

Verken Brugge op twee wielen

Heb je zin om een citytrip te doen waarbij je alles op de fiets kan verkennen? Dan is Brugge voor jou de ideale stad. Met zijn leuke straatjes, historische gebouwen en natuurlijk de grachten biedt Brugge jou een onvergetelijke ervaring. In deze blog kan je tips vinden over hoe je het beste de stad met de fiets kan verkennen.

Start bij de Grote Markt 

Begin je dag vroeg bij de Grote markt, de place to be in Brugge. Een prachtig plein omringd met mooie gebouwen zoals het Belfort en het Provinciaal Hof. Een leuke plek om je fietstocht te beginnen. Neem vooral de tijd om van het uitzicht te genieten. Drink een kopje koffie bij een van de vele cafés.

Fietsen langs de grachten en bezoek het Begijnhof 

Vanaf de Grote Markt kan je een fietsroute langs de grachten volgen. Brugge heeft fietspaden die je langs de hotspots van de stad leiden. Volg de Dijver en fiets richting het Minnewaterpark. Dit park wordt ook wel ‘Lover’s Lake’ genoemd. Een heel mooi park waar je lekker tot rust kan komen. Vlakbij het Minnewaterpark ligt het Begijnhof. Officieel heet dit het “Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaerde”. Het is een van de meest bekende en goed bewaarde begijnhoven in België. 

Dit begijnhof werd in 1245 gesticht door Margaretha van Constantinopel, gravin van Vlaanderen. Je kunt door de rustige straatjes wandelen, de historische huizen bewonderen en de kerk bezoeken. Het is een plek om even stil te staan bij de geschiedenis en de bijzondere leefwijze van de begijnen. 

Combineer lunch en cultuur

Rond lunchtijd kun je een stop maken bij een van de gezellige eetgelegenheden in de buurt van het Begijnhof of de Vismarkt. Geniet van een Belgische specialiteit zoals mosselen met friet of wat dacht je van een Belgische stoofpot? Na de lunch is het tijd om je culturele ontdekkingstocht voort te zetten. Brugge heeft hele leuke musea die je gemakkelijk per fiets kunt bereiken. Bezoek bijvoorbeeld het Groeningemuseum voor een collectie Vlaamse kunst, of het Memlingmuseum in het Sint-Janshospitaal, een van de oudste ziekenhuizen van Europa. 

Op de fiets naar de windmolens 

Op het eind van de middag kan je nog fietsen naar de rand van de stad, daar vind je enkele van de beroemde Brugse windmolens. De Kruispoort, een van de oude stadspoorten, leidt je naar het gebied waar de Sint-Janshuismolen en de Koeleweimolen staan. Deze historische molens zijn nog steeds in gebruik. Je hebt een schitterend uitzicht vanaf de molen. 

Terug naar het centrum 

Klaar met de molens? Fiets dan terug naar het centrum van Brugge en wandel nog even door de winkelstraten. Wil je nog wat souvenirs scoren? Neem dan een kijkje in de Steenstraat en de Noordzandstraat. Vergeet daarna niet om nog even te relaxen op een van de gezellige terrassen.

Sluit je dag af met een Belgisch diner

Op het einde van de dag is het heerlijk dineren in een van de vele restaurants die Brugge kent. Heb je daarna nog steeds energie over dan kan je na het diner nog een laatste fietstocht maken door sfeervol verlichte straten van Brugge, voordat je je fiets inlevert en terugkeert naar je hotel of B&B.

Tips voor een fietstocht in Brugge: 

Vraag tips van locals: Er zijn verschillende verhuurpunten in Brugge waar je gemakkelijk een fiets kunt huren. Informeer naar de beste routes en krijg tips van de locals.

Draag comfortabele kleding: Zorg ervoor dat je comfortabele kleding en schoenen draagt, wanneer je veel op de fiets zit is dat heel handig. 

Neem een kaart mee: Hoewel Brugge een compacte stad is, is het handig om een kaart of navigatie-app bij de hand te hebben om je route te plannen.

Hou rekening met de verkeersregels: Brugge is een fietsvriendelijke stad, maar respecteer altijd de verkeersregels en wees voorzichtig op drukke kruispunten.