Brugge

Home > Blog

Waar zijn de Brugse zwanen heen?

Toeristen die de voorbije dagen een bezoek hebben gebracht aan Brugge is ongetwijfeld iets opgevallen. De prachtige, Brugse zwanen die normaal zowel bij het Begijnhof als aan het Minnewater zijn terug te vinden lijken verdwenen. Het is het directe resultaat van de ophokplicht die van kracht is. Zo’n 100 zwanen werden gevangen en bevinden zich momenteel op het droge. Deze actie is ondernomen ten gevolge van orders die zijn gegeven door het federaal agentschap FAVV.

Zo lang mogelijk uitgesteld

De prachtige, Brugse zwanen die het water in Brugge sieren vormen een zeer populair en vaak gefotografeerd beeld. Het is dan ook niet meer dan normaal dat de leiding van de stad Brugge er niet bepaald om stond te springen om ze (weliswaar slechts tijdelijk) te laten verwijderen. Toch werden ze allemaal van de Brugse reitjes geplukt (of toch zo goed als bijna allemaal). In Brugge zwemmen in totaal zo’n 140 zwanen rond waarvan het merendeel aldus zijn gevangen en op het droge geplaatst. Waar dat precies is wil het stadsbestuur uiteraard niet aangeven.

Nog een dertigtal op vrije voeten

Ondanks de gedane inspanningen kunnen niet alle zwanen worden gevangen. Verschillende van de beestjes blijven zich koppig verzetten. Dit zorgt er voor dat er op moment van schrijven nog zo’n dertigtal op vrije voeten zouden zijn. Wil je nog zwanen zien wanneer je de komende dagen Brugge bezoekt? In dat geval zal je, je richting ‘t Still Ende moeten begeven. Hier kunnen nog zo’n tiental zwanen gespot worden. Het beroemde zicht aan het Begijnhof of het Minnewater van Brugge ziet er tijdelijk echter een stukje minder aantrekkelijk uit. Wanneer de zwanen terug in het beeld zullen verschijnen is momenteel nog niet bekend.