Meifoor

Doorheen het jaar kan je in Brugge op verschillende tijdstippen een kleine kermis terugvinden. Geen enkele kermis van de stad is evenwel zo groot als de populaire Meifoor. Brugge verwelkomt dan meer dan 90 attracties die staan opgesteld op verschillende plaatsen doorheen de stad. Doorgaans wordt er altijd voor gekozen om de attracties te verspreiden over ‘t Zand, het Simon Stevinplein, het Beursplein en het Koning Albert I Park. De datum waarop de Meifoor in Brugge haar deuren opent is afhankelijk van wanneer Pasen valt en kan bijgevolg jaar na jaar verschillen.

Opening derde vrijdag na Pasen

Door de jaren heen is het een traditie geworden om de Meifoor in Brugge te openen de derde vrijdag na Pasen. Dit gaat steevast gepaard met een vrolijke kinderstoet evenals een groots vuurwerk. De drie weken dat de Meifoor Brugge aandoet zijn drie weken van feest en vreugde en dat moet op een al even feestelijke wijze worden ingezet uiteraard! De Meifoor blijft doorgaans zo’n 3-tal weken staan waardoor iedereen uit Brugge en omgeving de kans heeft om deze vrolijke kermis te bezoeken.

Andere locatie

De Meifoor stond niet altijd op de bovenstaande locaties. Gedurende een lange tijd werd ze namelijk op de Markt gezet, maar daar bleek niet langer voldoende plaats. Omdat Brugge sowieso onvoldoende plaats heeft om alle attracties op één en dezelfde locatie te verzamelen werd er voor gekozen om verschillende locaties aan te doen. Zo leren bezoekers van de Meifoor ook meteen al een stukje van Brugge kennen!

Ontstaan van de Meifoor

Voor de oorsprong van de Meifoor moeten we terug naar het jaar 1200. In dit jaar beschikte Brugge voor het eerst door het toegekend krijgen van&nbspoorkonde van Boudewijn IX over de mogelijkheid om een soort van jaarmarkt te houden. Het betrof de eerste internationale jaarmarkt van de stad die door de jaren heen (weliswaar in een iets andere vorm) is uitgegroeid tot een echte traditie.

Meifoor bezoeken

Zoals reeds aangegeven is de exacte datum waarop de Meifoor kan worden bezocht een beetje afhankelijk van wanneer Pasen valt. Hoewel de naam Meifoor duidelijk laat verwijzen naar een kermis in de maand mei is het veelal zo dat het merendeel van de kermisdagen niet in mei, maar wel in april vallen. Hier op Brugge.nl zullen we hoe dan ook elk jaar melden wanneer het mogelijk is om de Meifoor te bezoeken. Zo kan je er zeker van zijn dat je deze fantastische kermis geen enkel jaar hoeft te missen!