Brugge

Home > Blog

Wat te doen in Brugge?

Het is maar een paar uurtjes rijden, en dan sta je al in Brugge! De perfecte stad voor een stedentrip dus. Maar wees alvast gewaarschuwd, ook al is de stad lekker compact, je zult na afloop toch wensen dat je nog wat langer kon blijven. Omdat er zoveel moois te bekijken is! Maar wat mag je nou absoluut niet missen tijdens je verblijf in deze prachtige Belgische stad? Hieronder vind je een top 10

Door het historisch centrum slenteren

De kleine steegjes en straatjes met charmante kasseien, de vele oude bruggetjes, de kloosters, abdijen, kerken en zelfs een basiliek; als je door het historisch centrum van Brugge gaat slenteren, wat je absoluut zoveel mogelijk moet doen als je er bent, dan begrijp je meteen waarom het volledige historisch centrum onder het UNESCO werelderfgoed valt. De geschiedenis is hier zo goed behouden, dat het de stad haar betoverende en sprookjesachtige sfeer geeft.
Ook al zou je tijdens je verblijf alleen maar een beetje rondlopen en kijken, dan is je trip al geslaagd. Want er is zoveel moois te zien. Uiteraard lichten we hieronder een aantal dingen uit. Maar eigenlijk willen we je gewoon adviseren om zelf op ontdekkingsreis te gaan. Brugge is niet enorm groot, waardoor je wandelend heel veel kunt zien. En als je voeten moe worden, plof je gewoon neer op een terrasje of in een kroeg of restaurant om culinair Brugge te ontdekken.

Biertje?

Zeg je Brugge, dan zeg je bier. Hier zijn ze zo verzot op bier (en de stad) dat er zelfs een ondergrondse bierpijplijn onder de stad doorloopt. Op die manier hoeven er niet steeds vrachtwagens door de historische stad te rijden om bier te leveren. Er zijn allerlei lekkere Brugse biertjes te ontdekken, er is een heuse Beer Experience, er zijn bijzondere speciaalzaakjes en echte biercafés. Kortom, bierliefhebbers zullen hier de tijd van hun leven hebben. 

Minnewaterbrug

Mocht je romantische plannen hebben, in de vorm van een aanzoek, of gewoon om je liefje mee te nemen naar de meest romantische plek van Brugge, dan moet dit absoluut je bestemming zijn. Ook vroeger sprak deze sprookjesachtige plek al tot de verbeelding, want legend has it dat in het meer minnen, een soort watergeesten, woonden. Dat is dan ook hoe het meer aan zijn naam komt.
Ook was dit het toneel van een soort Romeo en Julliet-achtige geschiedenis, inclusief onmogelijke liefde en tragisch sterfgeval. Niet zo gek dus dat deze plek alle stelletjes trekt die de stad bezoeken.
Het plekje is dan ook echt van een betoverende schoonheid. 

Rondvaartboot

Over water gesproken. Een hele mooie manier om Brugge te bekijken is vanaf het water. De stad wordt verbonden door de schitterende Brugse reien waar je doorheen kunt varen. Op die manier krijg je bovendien een hele andere kant van de stad te zien. Geniet van de romantische aanblik van witte zwanen tegen de achtergrond van de middeleeuwse stad. Omdat Brugge lekker compact is, ben je ook na een half uurtje klaar met de rondvaart en heb je de allermooiste plekjes ontdekt, van het Jan van Eyckplein tot het Begijnhof. Wel handig om te weten: de rondvaartboten varen van maart tot november sowieso. Daarnaast ligt het aan de rederij en het weer of je het water op kunt. 

Zoek de rust van het klooster

Wie even genoeg heeft van de drukte kan voor een vredig moment het door UNESCO erkende Brugse begijnhof in duiken. Een bezoek aan deze serene binnentuin en charmant witte huizen laat zich makkelijk combineren met een wandeling langs het Minnewater. Wanneer je naar het begijnhof gaat is het goed je te realiseren dat hier nog steeds enkele nonnen of zusters en alleenstaande vrouwen wonen, die, net als de begijnen (vrijgezelle vrouwen die op hun eigen manier hun geloof wilde belijden) vroeger, voor een sobere en teruggetrokken levensstijl kiezen. Vooral in het voorjaar, wanneer de binnentuin volop in bloei staat, is een bezoekje zeer de moeite waard. Al was het alleen maar om door de imposante 18e eeuwse poort naar binnen te lopen. 

Duik het museum in

Van friet tot chocolade, van moderne kunst tot geschiedenis, van film tot muziek: Brugge beschikt over een aantal zeer boeiende musea, waarbij er werkelijk voor iedereen wel iets tussen zit. Vooral wanneer het weer te wensen overlaat is het helemaal geen straf om voor een paar uur een museum in te duiken. Gruwel bij het torture museum, bekijk de Vlaamse primitieven in het Groeningemuseum of ontdek alles over chocolade in het chocolademuseum!

Duik de geschiedenis in (met een gids)

Hoe heerlijk het ook kan zijn om lekker ontspannen door de stad te slenteren, het is ook heel tof als je ook nog iets leert en ontdekt. Een goede manier om alles over Brugge te weten te komen, is dan ook door een stadswandeling met een gids te boeken. Kies voor een historische wandeltocht en een bevlogen tourgids vertelt je alle ins en outs van deze prachtige stad. 

Basiliek van het heilige bloed

Het klinkt als een Harry Potter boek, en deze bijzondere kerk zou ook niet misstaan in de film. Want de Basiliek van het heilige bloed is werkelijk schitterend. Vergeet vooral niet om omhoog te kijken om alle rijke versiering goed in je op te nemen. Daar word je vanzelf stil van, als je het niet al was. Want hier is namelijk iedereen stil. Perfect als je even een prikkelvrije activiteit zoekt. Op auditief gebied dan, want je kijkt je ogen wel uit. Pak vooral ook de schatkamer met oude kunstwerken mee. 

Lekker eten

Op culinair gebied kun je in Brugge alle kanten op. Hier vind je verschillende toprestaurants waar je een culinaire ervaring krijgt die je nooit meer zult vergeten, zoals bij Den Gouden Harynck, L.E.S.S., Sans Cravate en Zet’joe by Geert Van Hecke: allemaal restaurants met een Michelinster.
Maar is je budget bescheiden dan zijn er uiteraard talloze restaurants waar je heerlijk kunt dineren, lunchen of ontbijten. 

Koetsje of scooter?

Helemaal hip op ontdekkingsreis door Brugge doe je op een elektrische scooter, een soort geautomatiseerde step. Kost geen moeite en ziet er lekker instagramwaardig uit. Vooral wanneer je met wat oudere kinderen (vanaf 16 jaar) de stad gaat verkennen is dit een aanrader.
Of wil je gewoon lekker zitten en rondgereden worden, dan kun je ook een fietskoetsje huren. Op die manier fietst een gepassioneerde gids je langs de pareltjes van de stad en krijg je een heuse privétour.